Hayal Et, İnovasyon Yap, Etki Yarat (i3)

Araştırmacılar Okullarda - Researchers at Schools

Araştırmacılar Okullarda (AO) etkinlikleri ile araştırmacılar bilimin harikalarını göstermek için öğrencilerle buluşuyor. Araştırmacılar ve öğrenciler arasındaki bu doğrudan etkileşim ile öğrencilerin  STEM alanlarına yönelik ilgilerinin artırılması amaçlanmaktadır. 

Through the Researchers at Schools activities,  researchers meet students to show the wonders of science. This direct interaction between researchers and students aims to enhance students’ interest in STEM.

Araştırmacılar Okullarda

Bolu

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, 20 Mart  2025 tarihinde Bolu Karaköy TOKİ ortaokulunda etkinlik gerçekleştirdi. Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinden iklim eylemleri, sudaki yaşam ve karadaki yaşam hedefleri ile ilişkilendirilerek tartışmalar gerçekleştirilmiştir.

Bolu

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, 20 Mart  2025 tarihinde Bolu Karaköy TOKİ ortaokulunda etkinlik gerçekleştirdi. Akuaponik sistemin en son sürdürülebililik için sorun oluşturacak kısımları beyin fırtınası yapılarak öğrenciler ile tartışılmış ve alternatif tasarımlar geliştirilmesi için öğrenciler teşvik edilmiştir.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 10 Ocak 2025 tarihinde Ümitköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Ortaokul Bölümü öğrencileriyle " Doğadan Gelen Kimya: Asitler ve Bazlar" etkinlikleri gerçekleştirdi. Bu etkinlikte öğrenciler, hem laboratuvar malzemelerini hem de günlük hayatta kolayca bulunabilen doğal maddeleri kullanarak farklı maddelerin asitlik ve bazlık seviyelerini ölçtüler. Gerçek dünyadan bilimsel veri toplama ve yorumlama süreçlerine katılan öğrenciler, fen bilimleri kavramlarını uygulamalı şekilde keşfetti.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 10 Ocak 2025 tarihinde Beytepe Anaokulu öğrencileriyle "Suda Çözünme Deneyleri" etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte öğrenciler, farklı maddelerin su içinde çözünüp çözünmediğini gözlemledi ve çözünebilen ile çözünmeyen maddeleri ayırt etmeyi öğrendi. Yapılan deneylerle öğrenciler, fen bilimlerine yönelik temel kavramları deneyimleyerek öğrenme süreçlerine aktif katılım sağladı.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 10 Ocak 2025 tarihinde Beytepe İlkokulu öğrencileriyle kapsamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik sırasında, öğrenciler üç farklı alanda eş zamanlı çalışmalara katıldı. Bir grup seri ve paralel devreler kurarak devre elemanlarının işleyişini gözlemlerken, diğer bir grup dereceli silindir ile sıvı ölçümleri yaptı. Aynı anda başka bir grup laboratuvar ortamında çevredeki varlıkları mikroskop altında inceledi. Öğrenciler, dönüşümlü olarak ilgi duydukları çalışmalara katılım sağladı ve merak ettikleri konularda aktif deneyim kazandılar.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 9 Ocak 2025 tarihinde Şehit Beytullah Melih Işık Ortaokulu öğrencileriyle "Doğal Göstergeler ile Asit ve Baz Tespiti" etkinlikleri düzenledi. Etkinlikte öğrenciler, farklı indikatörler ile çevresel maddelerin asitlik veya bazlık derecelerini ölçerek fen bilimleri kavramlarını uygulamalı olarak deneyimlediler.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 9 Ocak 2025 tarihinde Şehit Salih Sarıoğlu Ortaokulu öğrencileri ile çevredeki maddelerin kimyasal özelliklerinin incelenmesi konulu bir atölye çalışması yaptı. Öğrenciler, renk değişimi gibi gözlemlenebilir reaksiyonları inceleyerek fen bilimleri konularında farkındalık kazandılar.

Ankara

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli ve Biyokromatografi ve Biyodiagnostik Araştırma Grubunda araştırmalarını sürdüren Ayşegül Bülbül ve Seçkin Kılıç,  8 Ocak 2025 tarihinde Maya Anadolu ve Fen Teknoloji Lisesi öğrencileriyle “Bir Bilim İnsanının Serüveni: Mühendislik-Kimya-Tıp” başlıklı seminer kapsamında sohbet ettiler.

Kastamonu

Seydiler Şehit Osman Mithat Akbaş Anaokulundaki çocuklar, Prof. Dr. Berat Ahi ile 25 Aralık 2024 tarihinde av-avcı ilişkilerini ve popülasyon ekolojisini içeren bir oyun oynayarak hem eğlendiler hem de bu konular hakkında bilgilendiler.

Kastamonu

Doç. Dr. Gökhan Kaya, 18 Aralık 2024 tarihinde Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesinde ulusal proje yarışmalarına hazırlanan lise öğrenci grupları ile "Araştırmacı kimdir? Araştırma projelerinin özellikleri nelerdir?” gibi konuları içeren bir söyleşiye katıldı.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer ALKAN, 15 Aralık 2024 tarihinde Kars Harakani Kültür Merkezinde  etkinlik gerçekleştirmiştir.Bu eğitim programında, yapay zekâ ve otomasyon sistemlerinin arıza tespiti ve tamir süreçlerindeki rolü ele alınmıştır. Askeri personel, mühendisler ve fen öğretmenlerinin katılımıyla, yapay zekâ destekli hata tespiti doğrulaması gerçekleştirilmiş ve teknolojinin avantajları konusunda bilinçlendirme sağlanmıştır.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer ALKAN, 15 Aralık 2024 tarihinde Kars Harakani Kültür Merkezinde  etkinlik gerçekleştirmiştir.Magic School, yapay zekâ destekli bir eğitim platformu olarak öğrencilere etkileşimli alıştırmalar ve öğretmenlere zengin bir dijital kütüphane sunmaktadır. Bu etkinlikte, doğru prompt yazımı ile eğitim içeriklerinin nasıl oluşturulacağı gösterilmiş ve öğrencilerin kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi geliştirmesi desteklenmiştir.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer ALKAN, 7 Aralık 2024 tarihinde Kars Harakani Kültür Merkezinde  etkinlik gerçekleştirmiştir. Fen eğitiminde STEM tasarımlarını uygulama etkinliklerine dönüştürmek, gelecekte üretken bireyler yetiştirmek açısından önemlidir. Bu etkinlik, öğrencilerin STEM becerilerini keşfetmeyi hedeflerken, öğretmen ve öğretmen adaylarına da bu sürecin nasıl planlanması gerektiği konusunda rehberlik sağlamayı amaçlamaktadır.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer ALKAN, 1 Kasım 2024 tarihinde Kars Harakani Kültür Merkezinde  etkinlik gerçekleştirmiştir. Bu eğitim programında, SOLIDWORKS yazılımının CNC makineleri ve 3D yazıcılarla nasıl kullanıldığı, fen ve mühendislik alanlarındaki uygulamaları ele alınacaktır. Katılımcılara, bu yazılımı kullanarak kendi çizimlerini oluşturma becerisi kazandırılması amaçlanmıştır.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer ALKAN 12 Ekim 2024 tarihinde Kars Harakani Kültür Merkezinde sosyal medya uzamanı ile etkinlik gerçekleştirmiştir. STEM etkinliklerinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için sosyal medya, basın bileşenlerinden daha etkili bir araç olarak görülmektedir. Bu nedenle bir sosyal medya uzmanından destek alınarak tanıtım teknikleri üzerine bilgi edinilmiş ve etkinliklerin daha fazla araştırmacıya ulaşması hedeflenmiştir.

Bolu

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, 25 Eylül 2024 tarihinde Bolu Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda etkinlik gerçekleştirdi.

Bolu

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, 25 Eylül 2024 tarihinde Bolu Özel Beyaz Zambak Anaokulunda etkinlik gerçekleştirdi.

Bolu

Doç. Dr. Pelin Aksüt Arslan, 24 Eylül 2024 tarihinde Bolu Gülçiçek Hatun Anaokulu Merve öğretmenin sınıfı olan 4 yaş grubu 17 öğrenci ile Bee-Bot ile robotik kodlama öğreniyorum! etkinliğini eğlenip öğrenerek gerçekleştirdi.

Bolu

Doç. Dr. Pelin Aksüt Arslan, 24 Eylül 2024 tarihinde Bolu Gülçiçek Hatun Anaokulu Canan Girgin öğretmenin sınıfı olan 5 yaş grubu 23 öğrenci ile Bee-Bot ile robotik kodlama öğreniyorum! etkinliğini eğlenip öğrenerek gerçekleştirdi.

Bolu

Doç. Dr. Pelin Aksüt Arslan, 24 Eylül 2024 tarihinde Bolu Gülçiçek Hatun Anaokulu Tuğba Gün öğretmenin sınıfı olan 5 yaş grubu 14 öğrenci ile Bee-Bot ile robotik kodlama öğreniyorum! etkinliğini eğlenip öğrenerek gerçekleştirdi.

Van

Onur Can İlkyaz, 13 Eylül 2024 tarihinde Makbule Küçükçalık Ortaokulu öğrencileri ile içilebilir bir suyun özellikleri ve toprak niteliklerinin belirlenmesi üzerine faaliyetler gerçekleştirmiştir.

Van

13 Eylül 2024 tarihinde Şehit Soner İdil İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, Doç. Dr. Metin Şardağ rehberliğinde hem sayım yaparak nabız atış oranlarını belirlenmiş hem de sensörler aracılığıyla nabız oranı ölçümleri gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca UVA-UVB ölçümleri yaparak günün belirli bir saatindeki ultraviyole ışınlarının şiddeti belirlenmiştir.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram, 13 Haziran 2024 tarihinde Yenimahalle Susuz Şehit Tamer Kılıç Ortaokulunda öğrenci ve veliler ile çevremizdeki maddelerin asit-bazlığının tespiti ve ölçülmesi ile ilgili deneyler yaptılar.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 7 Haziran 2024 tarihinde Sincan Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileriyle çevremizdeki maddelerin asit-bazlığının tespiti ve ölçülmesi ile ilgili deneyler yaptılar.

Ankara


Doç. Dr. Zeki Bayram ve doktora adayı Özden Bilge Çalım, 7 Haziran 2024 tarihinde Etimesgut Şehit Mehmet Zengin Ortaokulu öğrencileriyle çevremizdeki maddelerin asit-bazlığının tespiti ve ölçülmesi ile ilgili deneyler yaptılar.

Bolu

Arş. Gör. Sümeyye Erenler, 6 Haziran 2024 tarihinde Bilge Okulu'nda düzenlenen bilim şenliğinde öğrencilere teleskop ve mikroskopla eğlenceli bilim etkinlikleri gerçekleştirdiler Etkinliklerde, mercekler ve aynaların bilimsel araştırmadaki rolü tartışıldı.  Öğrenciler, mikroskopla tek hücreli canlıları inceledi ve teleskopla gökyüzü gözlemi yaptılar.

Kastamonu

Prof. Dr. Berat Ahi ve Arş. Gör. Seda Çalık 31 Mayıs 2024 tarihinde Kanlıgöl İlkokulunda yer alan tüm öğrencilerle beraber 3 boyutlu gözlük tasarımları yaptılar ve bu gözlüklerle çocuklar hayatlarında ilk defa 3 boyutlu bir çizgi film izlemenin keyfini çıkardılar.

Kastamonu

Doç. Dr. Gökhan Kaya ve Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Çite, 31 Mayıs 2024 tarihinde Ilgaz Anaokulu öğrencileriyle 3 boyutlu gözlükler tasarlayarak gözlükleri kullanarak 3 boyutlu animasyonlar izlediler.

Bolu

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Yunus Özyurt, 6 Mayıs 2024 tarihinde Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 4. Sınıf öğrencileri ile eğlenceli STEM etkinlikleri gerçekleştirdi.

Kastamonu

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Çite, 30 Mayıs 2024 tarihinde Hüma Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 9. Sınıf öğrencileri ile Matematik ve Fen Temalı görevler içeren kaçış odası etkinliğini gerçekleştirdi.

Kastamonu

Prof. Dr. Berat Ahi, Doç. Dr. İlkay Aşkın Tekkol ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Karabulut Coşkun, 30 Mayıs 2024 tarihinde Ceritoğlu İlkokulu öğrencileri ile  “hologram” ları görünür hale getiren tasarımlar yaparak eğlenceli dakikalar geçirdiler.

Kastamonu

Dr. Öğr. Üyesi Burcu Karabulut Coşkun, 29 Mayıs 2024 tarihinde Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu’nda 7. Sınıf öğrencileriyle “Anaglyph 3D” etkinlikleri yaptı.

Kastamonu

Prof. Dr. Berat Ahi, 29 Mayıs 2024 tarihinde Safizer ve Mehmet Karaman Kızılay Anaokulunda çocuklar ile birlikte bir ağacın genel yapıları, nasıl beslendikleri, topraktan su ve mineralleri nasıl aldıkları üzerine sohbet ettiler ve bazı rol oynama etkinlikleri yaptılar.

Van

Dr. Yeliz Erdoğan ve Doç. Dr. Emrah Pek, 06 Haziran 2024 tarihinde Şehit Kemal Görgülü ortaokulunda öğrencilerle, deniz ve göllerdeki atıkları toplamaya yönelik robot balık tasarımı gerçekleştirip prototipini üretmeye çalıştılar.

Kars

Proff. Dr. Muzaffer Alkan, 06 Haziran 2024 tarihinde Kars-Harakani Vakfı'nda Kafkas Üniversitesi öğrencileri ile yapay zeka etkinlikleri gerçekleştirdi.

Van

Dr. Öğr. Üyesi Alper Durukan ve Demet Kara tarafından 05 Haziran 2024 tarihinde İsmail Hakkı Tonguç Ortaokulunda algoritmik düşünmeye yönelik atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölye sürecinde öğrenciler, verilen görevlere yönelik algoritmalar oluşturarak denemeler gerçekleştirdi.

Van

Prof. Dr. Ahmet Regaib Oğuz, 04 Haziran 2024 tarihinde Tuşba Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesinde öğrencilerle birlikte balık diseksiyonu gerçekleştirerek sistemleri incelediler.

Van

Doç. Dr. Elif Kaval Oğuz, Betül Zekioğlu, Kübra Yeşiloğlu, Gülistan Acar ve Meryem İşık, 30 Mayıs 2024 tarihinde Rekabet Kurumu İlkokulunda öğrencilerle tek hücreli canlıların mikroskopla incelenmesini gerçekleştirdi.

Van

Doktora adayı Gizem Tezcan ve Onur Can İlkyaz, 29 Mayıs 2024 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nda öğrencilerle "Veri Okuryazarlığı" temasında veriler toplayıp yorumlamalar gerçekleştirdiler.

Van

Doç. Dr. Halit Yabalak ve Demet Kara, 29 Mayıs 2024 tarihinde Hürriyet Ortaokulu’nda "Yeniden Kullanım" teması ile ilgili tasarımlar gerçekleştirip ürünler oluşturdular.

Ankara

Doç. Dr. Zeki Bayram, Dr. Filiz Demirci ve Esma Hazal Yılmaz, 26 Mayıs 2024 tarihinde Maya Anadolu-Fen ve Teknoloji Lisesinde öğrenci ve veliler ile Robotik Kodlama ve Dijital Teknolojiler Atölyesi gerçekleştirdi.

Van

Doç. Dr. Metin Şardağ, 23 Mayıs 2024 tarihinde Van, Tuşba, Atatürk Ortaokulu öğrencileri ile sürdürülebilirlik temalı Kaçış Odası Atölyesi gerçekleştirdi.

Van

Doç. Dr. Metin Şardağ, 22 Mayıs 2024 tarihinde İpekyolu, Borsa İstanbul Fen Lisesi öğrencileri ile dijitalleşme bağlamında Kodlama Atölyesi gerçekleştirdi.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer Alkan, 21 Mayıs 2024 tarihinde Kars-Mühendisler Odasında, mühendis eğitimine yönelik STEM etkinlikleri gerçekleştirdi.

Kastamonu

Doç. Dr. Gökhan Kaya ve Arş. Gör. Seda Çalık, 17 Mayıs 2024 tarihinde Kastamonu General Şükrü Kanat Ortaokulu öğrencileri ile Çevre Bilimleri ve Matematik temelli Kaçış Odası (Escape Room) Atölyesi ve besinlerdeki C vitamini araştırması ile ilgili deneyler yaptılar.

Kastamonu

Doç. Dr. Gökhan Kaya, 16 Mayıs 2024 tarihinde Kastamonu Kayı Ortaokulu öğrencileri ile Sürdürülebiirlik Temalı Kaçış Odası (Escape Room) Atölyesi gerçekleştirdi.

Bolu

Doç. Dr. Pelin Aksüt Arslan,  14 Mayıs 2024 tarihinde Bağışçılar Vakfı Anaokulu ve Mevlâna Anasınıfı öğrencileri ile eğlenceli bilim etkinlikleri gerçekleştirdi.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer Alkan,  7 Mayıs 2024 tarihinde Kars Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi öğrencileri ile dijital teknolojiler kullanılarak STEM etkinlikleri gerçekleştirdi.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer Alkan,  18 Nisan 2024 tarihinde Kafkas Üniversitesi öğrencileri ile sensör setlerini kullanarak kan basıncını dijital olarak ölçmeyi öğrenme etkinliğini gerçekleştirdi.

Kars

Prof. Dr. Muzaffer Alkan,  16 Nisan 2024 tarihinde Kafkas Üniversitesi öğrencileri ile 3D yazıcılarla fen materyallerinin hazırlanması etkinliğini gerçekleştirdi.

Çözüm Ortakları - Partners